Підвищення точності неінвазивного вимірювання артеріального тиску осцилометричним методом

Автор(и)

  • С. Зубков Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”, Ukraine
  • М. Козій Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2617-8974.2021.6.247777

Анотація

Розглянуто практичні апаратні рішення щодо виділення пульсацій тиску в манжеті, що дозволяють підвищити точність та захищеність від перешкод алгоритмів вимірювання тиску. Досліджено вплив АЧХ фільтрів виділення слабких пульсацій тиску в манжеті на форму вихідного сигналу в неінвазивних автоматичних вимірювачах артеріального тиску.

Під час розробки каналу неінвазивного вимірювання тиску для приліжкового монітору виявлено невідповідність між формою кривих пульсацій тиску в манжеті, отриманих прямою високоточною реєстрацією абсолютного тиску, з формою відповідних осциляцій. Виконано моделювання в MicroCap-12 схеми каскаду виділення пульсацій тиску, яке підтвердило, що форма і амплітудні характеристики вихідного сигналу залежить від ЧСС.

Висновки: проектування каналу виділення пульсацій тиску в манжеті рекомендується виконувати у вигляді смугового фільтру, формулюючи вимоги щодо нього у часовій області (до гладкості імпульсної перехідної функції), як більш значущі у даному разі, ніж частотні.

Ключові слова: артеріальний тиск, осцилометричний метод, пульсації тиску, схемотехніка неінвазивного каналу

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-18

Номер

Розділ

Статті