МАТЕРІАЛИ ДЛЯ РЕКОНСТРУКЦІЇ ТРАВМОВАНОЇ ПЕРЕДНЬОЇ ХРЕСТОПОДІБНОЇ ЗВ’ЯЗКИ У СПОРТСМЕНІВ

Автор(и)

  • Світлана Василівна Лисичина Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Олена Ярославівна Беспалова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2617-8974.2019.2.185445

Ключові слова:

травми колінного суглобу, травма передньої хрестоподібної зв’язки, ауто трансплантат, синтетичний імплант, політетрафторетилен

Анотація

У силу різних причин та особливостей в сучасному професійному спорті невпинно збільшуються кількість та важкість травм. Особливо важливими та небезпечними є пошкодження нижньої кінцівки, серед яких не останнє місце займають розриви передньої хрестоподібної зв’язки, однієї з найбільш травмованих зв’язок колінного суглобу.

Особливість травм ПХЗ у спортсменів полягає в тому, що вони після операцій повинні в максимально короткий термін повернутися до попередніх тренувань і витримувати систематичні навантаження.

Класична реконструкція передньої хрестоподібної зв'язки з використанням власних тканин пацієнта та оперативним лікуванням супутніх ушкоджень не дає можливості швидко повернутися в професійний спорт, оскільки вимагає тривалої релаксації та спокою до моменту повного загоєння рани.

Завдяки розвитку біомедичних технологій, одним з методів лікування розриву ПХЗ стала мало інвазивна артроскопічна техніка, яка забезпечує нижчу травматичність втручання та пришвидшує процес реабілітації в такий спосіб. Але попри безліч сучасних матеріалів і типів протезів для ПХЗ, має місце високий відсоток незадовільних функціональних результатів, ранніх та віддалених післяопераційних ускладнень, пов’язаних з імплантацією в суглоб синтетичних тканин.

У роботі було проведено порівняльний аналіз методик реконструкції травмованої передньої хрестоподібної зв’язки, визначення недоліків в техніках та імплантатах, які застосовуються наразі, формування основних вимог для їх вдосконалення та розробка пропозицій особливих вимог для лікування спортсменів з травмами ПХЗ.

У середовищі «SolidWorks» були умовно змодельовані 2 зразки імплантатів зв’язки, математичний аналіз та порівняння синтетичного імплантата та ауто трансплантата демонструє, що синтетична ПХЗ витримує навантаження до 387 Н, в той час як зв’язка з тканин людини – лише 203 Н.

 З огляду на всі вище вказані дані, на даному етапі розвитку медичних технологій сучасним лікарям-травматологам варто більш часто розглядати реконструкцію ПХЗ методом мало інвазивної артроскопії з використанням синтетичних імплантатів. Тому що відповідно до отриманих  результатів саме такий підхід до лікування може сприяти скороченню часу реабілітації у спортсменів та допоможе їм в мінімальні терміни повернутись до занять.

Посилання

Geoffroy B. The Citius End: World Records Progression Announces the Completion of a Brief Ultra-Physiological Quest [Електронний ресурс] / B. Geoffroy, V. Thibault, M. Tafflet //https://doi.org/10.1371/journal.pone.0001552. – 2008. – Режим доступу до ресурсу: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0001552.

Сияк И. Мировые рекорды. Как изменились достижения атлетов за 100 лет [Электронный ресурс] / Иван Сияк // https://krastriathlon.ru. – 2016. – Режим доступу до ресурсу: https://krastriathlon.ru/news-18012016/.

Epidemiology of collegiate injuries for 15 sports summary and recommendations for injury prevention initiatives [Электронный ресурс] // http://www. Sportmedicine.ru/articles. – 2015. – Режим доступу до ресурсу: http://www.sportmedicine.ru/articles/epidemiology_of_collegiate_injuries.

Сапин М. Анатомия и физиология человека / М. Сапин, В. Сивоглазов. – Москва: Academa, 2002. – 448 с. – (3). – 52c.

Головаха М. Л. Влияние сагиттального наклона плато большеберцовой кости на стабильность коленного сустава / Головаха М. Л., Красовский В. Л., Горелов А. М., Титарчук Р. В. // Ортопед., травматол. и протезирование. — 2012. — № 4. — С. 24–29

Зазірний І. М. Фактори ризик у пошкодження передньої хрестоподібної зв’язки/ І. М. Зазірний. // Вісник ортопедії, травматології та протезування. – 2014. – №3. – С. 80–83.

Paradowskі J. Операция реконструкции передней крестообразной связки колена [Електронний ресурс] / JanParadowskі // http://www.sport-med.pl. – 2016. – Режим доступу до ресурсу: http://www.sport-med.pl/ru/операция-реконструкции-acl#Rekonstrukcja%20więzadła%20i%20leczenie.

Розрив хрестоподібної зв'язки [Електронний ресурс] // https://arthroscopy.kiev.ua. – 2015. – Режим доступу до ресурсу: https://arthroscopy.kiev.ua/ua/розрив-хрестоподібної-звязки.html

Ахпашев А. А. Функция коленного сустава во время ходьбы у больных с разрывом передней крестообразной связки коленного сустава до и после оперативного л / А. А. Ахпашев, Д. В. Скворцов. // Травматология и ортопедия России. – 2016. – №2. – С. 15–22.

Федорук Г. В. Современные технологии в эндопротезировании передней крестообразной связки коленного сустава / Г. В. Федорук, А. В. Голева. // Земский врач. – 2012. – №2. – С. 21–23.

Русанов А. П. Фізична реабілітація хворих після реконструкції ПХЗ колінного суглоба при артроскопічних втручанннях / А. П. Русанов. – Київ, 2017. – 223 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-30

Номер

Розділ

Статті